Robotlar işinizi elinizden alabilir mi?

"1 dakika minimum okuma süresi"

Evet; yapılan araştırmalar robotların yakında iş dünyasında kendilerine çok daha fazla yer bulacağını gösteriyor. Üstelik sektör bazlı adaptasyonun artmasıyla makinelerin ele geçireceği alanlar yatay eksende genişlemeye devam edecek.

Robotların emekleme aşamasında sağlık, gıda ve hizmet sektörlerinde varlık göstereceği öngörülüyor. Konuyla alakalı olarak World Economic Forum‘un geçtiğimiz yıl yaptığı çalışmalar ayrıntıları net bir şekilde ortaya çıkarıyor. WEF’e göre 2020 yılında toplamda beş milyon işçi, robotlarla yer değiştirmek zorunda kalacak. Bu hamleyle birlikte yapay zekanın yükselişiyle özellikle fabrikalardaki insan gücü en aza indirgenecek. Araştırmalar toplamda 702 farklı iş kolunun etkileneceğini ifade ederken; beyaz yakalıların da gelecekte koltuklarını robotlara devretmek zorunda kalacağını gösteriyor.

Sorgulama yapıldıktan sonra risk değeri yüzde üzerinden görüntülenebiliyor.

Peki ama hangi meslekler büyük risk taşıyor? İşte bu sorunun tam karşılığı mahiyetinde bir web sayfası hayata geçirildi: willrobotstakemyjob.com. Sitedeki arama kutucuğu üzerinden sektör ya da meslek bazlı sorgulama yapılabiliyor.

Daha fazla bilgi almak isteyen kişilerin web sayfasında alt bölüme inmesi yeterli. Burada risk analizi, maaş ve sektör bazlı çalışan listesi gibi veriler görüntülenebiliyor.

Arama yapıldıktan sonra risk oranı yüzde cinsinden görüntülenebiliyor. Sorgulama sonrasında mesleğin kapsamlı risk düzeyi, öngörülen büyüme, ortalama ücret ve çalışan kişi sayısı gibi bilgiler de listeleniyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir