Maliye Bakanı Naci Ağbal, kısa süre önce yaptığı açıklamayla yurt dışı internet alışverişlerine ek bir vergilendirme getirileceğini altını çizdi. Amaç kısaca Türkiye’de mükellef olmayan e-ticaret sitelerinden vergi almak. Ülkemizde bilhassa son yıllarda artan yurt dışı internet alışverişleri düşünüldüğünde doğal olarak bu kararın kullanıcıya yansıması oldukça merak ediliyor. Peki ama bu yeni sistem tam olarak ne anlama geliyor?
Alınan bu karar hayata geçtiğinde Türkiye’de mükellef olmayan şirketlerden (elbette internet alışverişi özelinde) stopaj kesilmeye başlanacak. Bu kesinti de para transferine göre farklılık gösterebilecek. Yani artık atılan bu adımla birlikte internet alışverişlerindeki denetim daha da sıklaştırılacak.
Evet; buraya kadar her şey normal. Yani internet alışverişi yapan kişiler açısından herhangi bir sıkıntı yok. Çünkü kullanıcılar için ek bir ödeme ya da külfet yok. Ancak bu noktada özellikle Çinli e-ticaret sitelerinin Türkiye’ye ürün gönderiminde (spotaj kesintisi kaynaklı) fiyatları yükseltmesi söz konusu olabilir. E-ticaret şirketleri artık stopaj ödeyeceklerinden dolayı fiyatları şişirmek isteyebilirler, ki böyle de olacak gibi görünüyor. Hatta ikinci bir ihtimalle ürün gönderiminin sınırlandırılması da söz konusu olabilir. Bu süreci, Maliye Bakanlığı özel olarak 100 – 200 kişilik ekiple yürüterek, bankalarla eşzamanlı çalışmalar gerçekleştirilecek.